Egy whistlerblower segítette az államügyészek munkáját a Bank of New York Mellon elleni perekben – a vád szerint a bank az elmúlt tíz év során fiktív valutakereskedelemmel közel kétmilliárd dollárral károsított meg különböző nyugdíjalapokat.

A whisleblower által szolgáltatott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a BNY Mellon szántszándékkal kedvezőtlen árfolyamon kereskedett az ügyfelek devizáival, és ezzel extraprofitra tett szert.

A Wall Street Journal nyilvánosságra hozta, hogy a BNY Mellon elleni egyre szaporodó állami és szövetségi vizsgálatok hátterében a bank egyik kereskedője, Grant Wilson által megszerzett információk állnak. Wilson tizenkilenc éve foglalkozik valutakereskedelemmel, 1997-től egészen 2011 tavaszáig a BNY Mellonnál, illetve jogelőd bankjánál állt alkalmazásban. Már 2009-ben felvette a kapcsolatot egy jogászokból álló csoporttal (köztük azzal a Harry Markopolosszal is, aki elsőként hívta fel a figyelmet Bernie Madoff kétes üzleti ügyeire), és bizalmi munkakörének köszönhetően számos olyan dokumentumhoz és információhoz hozzáfért, amely segítette a szövetségi és állami nyomozást. Segítségével az ügyészség nem csak arról kapott átfogó képet, hogy hogyan zajlott a visszás gyakorlat a bankban, de azt is megtudhatták, hogy várhatóan melyik munkatársra lehet tanúként számítani a bank ellen indított perekben.