Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tét nélkül - Korrupció és foci

A rendszeres újságolvasó szinte minden nap belefuthat olyan cikkbe, amely a változatos szálakon futó futballbotrányok valamelyikéről szól. A téma nagy népszerűségnek örvend, hiszen – a sportágot övező általános érdeklődésen túl – a FIFA, az UEFA és a különböző játékosok, bírók esetében az utóbbi pár évben jelentősen megszaporodtak a korrupciós ügyek. A fociban már régebben is előfordultak csalások, ilyen nagyobb botrány volt például az 1982-es spanyolországi világbajnokságon megbundázott NSZK-Ausztria mérkőzés vagy Argentína furcsa továbbjutása az 1978-as, hazai rendezésű VB-n. Korábban azonban elvétve lehetett csak bundagyanús ügyekről hallani. A kép azonban mostanra teljesen megváltozott, a futballbűnözés ugyanis rendszeressé vált és mára szervezett formát öltött. A K-Monitor összefoglalója az elmúlt évek legnagyobb botrányairól.

Az aktuális csalássorozat első felvonása 2006-ra datálható, amikor is az olasz nyomozóhatóságok azzal gyanúsították meg a bajnoki címvédő Juventust, hogy a csapat menedzsmentje több gyanús telefonbeszélgetést is folytatott a bírók kiválasztásáért felelős szervezettel. Az ügyben nyomozás indult és hamar kiderült, hogy számos bírót több bajnoki idényen át megvesztegettek, illetve bizonyos meccsek eredményét előre megbeszélték a csapatok. A botrányba több élvonalbeli klub, így a Juventus, a Fiorentina, a Lazio, a Milán és a Reggina is belekeveredett, neves futball vezetőkkel együtt. Az ügyben súlyos ítéletek születtek: a Juventust a B ligába sorolták, több csapatot pedig pénzbírsággal és pontbüntetéssel sújtottak a bajnokságban. A csapatok vezetői közül többeket évekre vagy örökre eltiltottak a futballtól.

A rendőrség ezek után feltehetőleg fokozottabb figyelemmel követte a hasonól eseteket és 2006 után is számos kisebb korrupciós ügyet leplezett le. Az újabb nagyobb botrány így 2009-ig váratott magára. Ekkor derült ugyanis fény arra, hogy több európai országban illegális fogadásokat kötnek. (Vagyis lefizetik a csapatokat és játékosokat, hogy egyezzenek meg a mérkőzés végeredményében, majd nagy pénzzel fogadnak az így már biztossá vált meccsre.) A rendőrség ebben az esetben is telefonlehallgatásokkal buktatta le a csalókat. Az ügyben számos ország – így Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Magyarország, Bosznia Hercegovina és Ausztria – érintett. Eddig 17 embert tartóztattak le és bírságot szabtak ki számos klubra valamint magánszemélyre. Öt csapat (a KF Tirana, FC Dinaburg, KS Vllaznia, NK IB Ljubljana és Budapest Honvéd) esetében további kivizsgálások folynak.

Futballbotrányok tekintetben azonban egyértelműen az idei, 2011-es év volt a legtermékenyebb. A legtöbb ügy még ma sem zárult le, így a sajtóban szinte mindennap nyomon követhetőek a legújabb fejlemények. Idén ráadásul több súlyos, egymástól független bundabotrány és csalás került napvilágra. Az érintett országok között van Olaszország, Görögország, Törökország, Katar és Dél- Korea.

Először Katar került reflektorfénybe, amikor Phadera al-Majid médiaszakértő májusban azzal vádolt meg négy FIFA vezetőt, hogy pénzért szavaztak tavaly decemberben az országra a 2022-es futball világbajnokság helyszíneként. A vádlottak tagadtak, az ügyben azonban nyomozás indult. Ha a vesztegetési vád bebizonyosodik, az ország elveszítheti a jogot, hogy megrendezze a rangos találkozót. Az események azonban időközben érdekes fordulatot vettek, júliusban ugyanis al-Majid módosította a vallomását és közölte, hogy csak kitalálta a megvesztegetési ügyet. A vizsgálatok továbbra is folynak.

Mindeközben Dél-Koreában, majd Olaszországban és Görögországban újabb csalásokra derült fény. Az első két országban bundagyanús mérkőzések, míg az utóbbiban illegális fogadások miatt indítottak eljárást több klubvezető és játékos ellen. A vizsgálatok még most is folynak, ám súlyos büntetések várhatóak, főleg Olaszországban, az ottani ügy ugyanis kísértetiesen hasonlít a 2006-osra, csak az érintett csaptok most kevésbé jelentősek.

Az idei év legnagyobb futballcsalása azonban vélhetőleg Törökországhoz köthető. A botrány a török felső liga 12 csapatát érinti, így a Beşiktaşt, a Fenerbahçét és a Trabzonsport. A vád mérkőzések elcsalása, szervezett bűnözés, fenyegetés és vesztegetés. Július 10-én 52 embert tartóztattak le az ügyben, többek között klubigazgatókat és nemzetközi hírű focistákat.

A fent említett példákból egyértelműen kiderül, hogy a futballbűnözés jövedelmező iparággá vált és a nemzetközi szervezeteknek egységesen kell fellépniük, hogy visszafordítsák a folyamatot. A feladat megoldásában a legnagyobb szerep természetesen a FIFA-ra hárul, ám sokan kételkednek a szervezet alkalmasságában, tekintve, hogy az utóbbi időben már a futballszövetség neve is komolyan besározódott a különböző gyanús esetek miatt. Májusban az addigi alelnök, Jack Warner mondott le posztjáról korrupciós vádak miatt. A szervezet elnöke, Sepp Blatter esetében szinte minden évben felmerül a korrupció gyanúja, ám eddig sikerült tisztáznia magát. Júniusi fölényes elnöki újraválasztása után már a La Gazzetta dello Sport is a következőképp írta át az elhíresült – és eredetileg a németekre használt – mondatot: „A focit tizenegyen játsszák és a végén mindig Blatter nyer.” Tény, hogy amíg a FIFA-n belül nem rendeződnek a viszonyok, addig nehezen elvárható, hogy a szervezet hatásosan fel tudjon lépni a korrupció ellen.

 

Diallo Alfa

0 Tovább

Berlusconi újabb korrupciós botrányba keveredett

A milánói bíróság szombati döntése értelmében Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök cége, a Finninvest 560 millió eurós büntetést fizet legnagyobb riválisának, a CIR médiavállalatnak. A büntetésre azért került sor, mert a vád szerint Berlusconi 1991-ben csalással szerezte meg Olaszország legnagyobb kiadója, a Mondadori feletti tulajdonjogot. A győzelem érdekében a miniszterelnök megvesztegette a 3 tagú bírói testület egyik tagját, hogy az számára kedvező döntést hozzon. A megvesztegetett bírót már korábban elítélték. 

A csalás felderítése hosszú ideje húzódik. Először 2001-ben született döntés az ügyben, ám ekkor elévülés miatt felmentették Berlusconit. Az eset azonban újra előkerült és 2009-ben az elsőfokú bíróság 750 millió euro kifizetésére kötelezte a Finninvestet. A vád szerint elképzelhetetlen, hogy a cég vezetői közül senki nem tudott a megvesztegetésről, csak a vállalat ügyvédei, így a miniszterelnök megosztottan felelős. 2009-ben Berlusconi fellebbezett az ítélet ellen. Szombaton végül a másodfokú bíróság fél milliárd euróra csökkentette a kompenzáció mértékét. Az olasz miniszterelnök nem kommentálta az eseményeket, ám lánya, Marina Berlusconi - nem mellesleg a Finninvest igazgatója - szerint édesapja ártatlan, ezért a legfelsőbb bíróság elé viszik az ügyet. 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az olasz válságkezelő költségvetésbe még az ítélet meghozatala előtt egy záradék került, amely lehetőséget adott volna a miniszterelnöknek, hogy a fellebbezés lezárulásáig késleltesse a kompenzáció kifizetését. Ez Olaszországban akár tíz évig is eltarthat. A kormány tagjai azt állították, hogy csak a sajtóból értesültek a záradék létezéséről, de Berlusconi szerint közösen döntöttek a módosításról a kabinet tagjaival. Az intézkedés napvilágra kerülése utáni közfelháborodás hatására a záradék kikerült a költségvetésből.

A miniszterelnöknek nem ez volt az első találkozás az igazságszolgáltatással. Az elmúlt 20 évben majdnem 2500-szor állt a bíróság előtt 106 ügyben, melyeknek jogi költsége mintegy 200 millió euróra tehető.

0 Tovább

A nyílt kormányzás fokozatai

Az információs társadalom és az Internet szélsebes fejlõdésével egy idõben az átlátható hatalomgyakorlás iránti igény is egyre nagyobb teret nyer. Az open data community (az információ szabadságát és a tudás ingyenességét hirdetõ virtuális közösség, amelybõl pl. a Wikipédia-jelenség is eredeztethető) illetve a nyílt kormányzás iránti elkötelezõdés mára konkrét mozgalommá nõtte ki magát, amely egyre több szervezet, kutató, újságíró és informatikus érdeklõdését alakította át gyökeresen az elmúlt pár évben. A mozgalom a hatalomgyakorlás legfelsőbb szintjeire is hatással volt, és bár a politikai döntéshozók - nem meglepő módon - még mindig módfelett ragaszkodnak az információ feletti kontrollhoz, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a digitális demokráciákban az állampolgárok így vagy úgy, de megszerzik a nekik szükséges adatokat. Ha másképp nem, élelmes informatikusok vagy kitartó civil szervezetek segítségével.

A téma jelentősségét jól mutatja, hogy a az Egyesült Államok jelenlegi elnöke az átlátható kormányzással kampányolt 2008-ban. Más kérdés, hogy az Obama-adminisztráció praktikus lépései már kevéssé bizalomgerjesztõek - az amerikai kormány költéseit elektronikus formában közzétevõ, dollármilliárdokból létrehozott USA Spending oldal például a szakértők szerint vállalhatlan nagyságrendû tévedéseket tartalmaz. A folyamat azonban mindezek ellenére megállíthatatlannak tûnnik.

Az open data mozgalom legfontosabb fizikai színterei a világ különbözõ városaiban megrendezett Transparency Camp-ek (informális találkozók és workshopok az átláthatóságért). A befolyásos washingtoni szervezet, a Sunlight Alapítvány minden évben megrendezi a maga "campjét", amelyre idén elõször nem csak amerikai szakértõket, de pár külföldi szervezetet - így pl. a K-Monitort - is elhívták.

A Sunlight az átlátható kormányzás egyik úttörõje az Egyesült Államokban. A szervezetet 2006-ban alapította az elismert amerikai újságíró és aktivista, Ellen Miller, aki évtizedek óta küzd a pénz és a washingtoni politika kapcolatának átláthatóságáért. Az alapítvány pár fejlesztõvel indult, mára pedig mintegy negyvenen (oknyomozó újságírók, programozók, kommunikációs szakemberek, jogászok) segítik a munkáját. A Sunlight illetve az alapítvány által támogatott kisebb szervezetek projektjei mind az Internetre és az információs technológiákra épülnek. Az amerikai szavazók így ingyenesen letölthetõ mobil alkalmazások segítségével ellenõrizhetik, hogyan és milyen intenzitással dolgoznak választott képviselõik. A gombamód szaporodó nyilvános adatbázisok segítségével nyomon követhetik, hogy befolyásos politikusaik és üzletembereik milyen viszonyban állnak egymással vagy hogy miként befolyásolja a kampányfinanszírozás a jogalkotást. A projektek (szoftverek, alkalmazások) minden esetben nyílt forráskódúak, vagyis bárki által lemásolható megoldások.

Következő posztunkban részletesebben is bemutatunk egy párat a felsorolt projektek közül. Addig is íme egy videó a konferenciáról:

Keserű Júlia

0 Tovább

A Külügyminisztérium kiadta a soros elnökségi szerződéseket

A K-Monitor megkapta azt a listát, amely tartalmazza a Külügyminisztérium által az EU soros elnökség keretei között, 1 és 8 millió forint közötti értékben megkötött szerződéseket. Négy vállalkozással kötött megállapodásra voltunk részleteiben kíváncsiak, ezek itt (1,2,3,4) olvashatóak.

A Külügyminisztérium többségében magyar kis- és középvállalkozásokkal szerződött, összesen 115.706.192 Ft értékben, ebből 1 millió forintba került az elnökségi kiadványok nyomdai előkészítése, 1,5 millió forintba az elnökségi arculat kézikönyve, valamint 4,5 millió forintba az elnökségi szőnyeg megrendelése. Robák Ferenc EU elnökségi operatív ügyekért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint az utazási költségek 2010-ben 0,66%-át, 2011-ben pedig 0,59%-át tették ki az elnökségi költségvetésnek.

0 Tovább

Korrupció Oroszországban - mit tehet egy blogger?

Alexej Navalnijról, Oroszország legnépszerűbb korrupcióellenes bloggeréről közöl cikket a The New Yorker április eleji számában. Az írás szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy Navalnij blogja hatására a közpénzek felhasználására irányuló pályázatok meghirdetői visszavonják a nagy összegekre kiírt, gyanúsan rövid idő alatt teljesítendő tendereket. Alexejnek meggyőződése, hogy országa fennálló hatalmi rendje nem egy olajozottan működő elnyomó gépezet, a szálakat csupán egy “rakás csaló” mozgatja, akiket a tömegek képesek lennének megregulázni. 

A jogász végzettségű Navalnij előbb orosz olajtársaságok, bankok és minisztériumok korrupt tevékenységéről kezdett el blogot írni, majd három hónapja elindította RosPil nevű honlapját is. A mára már több, mint ezer regisztrált olvasót számláló oldal olyan szerződéseket és projekt kiírásokat gyűjt össze, amelyeknél felmerül a közpénzekkel való visszaélés gyanúja.

Alexej korrupcióellenes hadjáratának története 2007-re nyúlik vissza, amikor állami vállalatokból vásárolt részvényeket. Meglepetésére a cégek annak ellenére kevés osztalékot fizettek, hogy  Oroszország drága ásványkincseivel gazdálkodtak. Nem sokkal ezután egy újságcikkből értesült arról, hogy a vállalatok egyike, a Transneft háromszáz millió dollárt adományozott abban az évben jótékonysági célra, de a cég megtagadta az adományból részesülők listájának a közzétételét. Három év elteltével az Alkotmánybíróság határozatot hozott arról, hogy a Transneftnek részvényese rendelkezésére kell bocsátania a kért dokumentumokat – a vállalat azonban fellebbezett. A sajtó eközben kiderítette, hogy az egyik kedvezményezett szervezet az orosz titkosszolgálatok támogatója, ezen túl azonban kevés információ érhető el a szervezetről. Egy másik gyanús eset során a Gasprom a Transinvestgas nevű kis közvetítő cégen keresztül hetven százalékkal többet fizetett a földgázért, mintha elfogadta volna a Novatek napokkal azelőtti, közvetlen vásárlásra felhívó ajánlatát. Navalnijnek nem kerülte el a figyelmét Oroszország egyik legnagyobb bankjának, a V.T.B. egyik ügylete sem, amely során egy ötven százalékos haszonkulccsal dolgozó ciprusi bejegyzésű cég beiktatásával jutott a bank olajfúró kutakhoz – a ciprusi vállalat százötven millió dollárt kapott az üzlet lebonyolításáért. Ez utóbbi két ügyben a rendőrség nyomozást rendelt el, de a vizsgálat meglehetősen lassan halad.

Két évvel ezelőtt Dimitrij Medvegyev elnök kezdeményezte, hogy a kormány elektronikusan is tegye közzé az összes beszerzési pályázatát, aminek hatására a sajtóban egymás után jelentek meg cikkek gyanúsan drága és feltűnően rövid idő alatt teljesítendő tenderekről. Navalnij a RosPilt azzal a szándékkal indította el, hogy szélesebb tömegeket vonjon be a közpénzek felhasználásának ellenőrzésére. A honlap működtetésében résztvevő szakértők elemzik az olvasók által beküldött tenderek paramétereit, és amennyiben a hozzáértők szerint is felmerül a korrupció gyanúja, közzéteszik a weblapon, ahol aztán regisztrált olvasók vitatkozhatnak a kiírásban foglaltakról, Navalnij pedig megbecsüli a várható kár összegét. A RosPil és a blog tevékenysége hatására 6.6 millió dollár értékű hirdetmény kiírását vonták már vissza a hatóságok.

Navalnij tevékenységével egyre növekvő népszerűségre tesz szert Oroszországban, amit jól mutat, hogy tavaly ősszel, mielőtt a Kreml kinevezte volna az új moszkvai polgármestert, a Kommersant nevű lap elektronikus szavazásra hívta olvasóit, hogy döntsék el, szerintük ki a legalkalmasabb a posztra. A fiktív online választást elsöprő többséggel a blogger nyerte meg, aki korábban a liberális Jabloko párt politikusa is volt, mára azonban nacionalistának vallja magát. Egyik munkatársa szerint Navalnij sikere abban rejlik, hogy nem egy új nómenklatúrát építget, hanem a tettek mezejére lép.

Alexej tavaly kapott egy féléves ösztöndíjat a Yale-re, a blogírást azonban a kutatás mellett sem adta fel. Kinntartózkodása alatt elkezdte közzétenni a Transneft Kelet Szibéria és a Csendes óceán közötti vezetékének kiépítésével kapcsolatos dokumentumait – becslése szerint az üzlet során mintegy négy milliárd dollár közpénz került illetéktelen zsebekbe. A Kreml szerint Navalnij állításai nevetségesek. A blogger azonban nem tartja véletlennek, hogy alig egy hónappal az első dokumentumok közzététele után a kirovi ügyészség nyomozást rendelt el ellene, arra hivatkozva, hogy Alexej olcsóbban jutott fához, mert nyomást gyakorolt helyi tisztségviselőkre. Ha bűnösnek bizonyul, hét évet kaphat.

Sajtóértesülések szerint szervezett támadás indult Navalnij blogja ellen is, online hirdetésekben valakik 14 ezer rubelt (90 ezer forintot) ajánlottak havonta azoknak, akik hajlandók kellemetlen hozzászólásaikkal ellehetetleníteni Alexej naplójának rendeltetés szerinti működését.

Mindennek ellenére a blogger állítja, hogy Oroszországban nem beszélhetünk egy hatalmas, olajozottan működő, elnyomó gépezetről, a fent említett esetek csupán Putyin neve alatt gyülekező befolyásos csalók egy csoportjának tudhatók be. A magányos forradalmárokra könnyen lesújtanak, de a sokaság ereje ellen nem tudnak tenni, mondja a RosPil elindítója bizakodva.

 

Komoróczki Tünde

0 Tovább

k-monitor

blogavatar

Közpénz, közbeszerzés, kartell. Munkahelyi és hivatali korrupció. Vesztegetés, hálapénz és visszajuttatás. Korrupciógyanús ügybe keveredtél? Írd meg nekünk! postr@k-monitor.hu.

Utolsó kommentek